مقالات فنی خودرو

علت یاتاقان زدن موتورهای 2400 سی سی کیا و هیوندای چیست؟

یاتاقان زدن موتور

 

یکی از مشکلاتی که از سال ۲۰۱۰ به بعد در مورد بیش تر خودروهای هیوندای و کیا وجود داشته این است که می گویند موتور این خودروها به راحتی یاتاقان می زند و علت آن را هم کیفیت پایین موتورهای ۲۴۰۰ کیا و هیوندای و یا متناسب نبودن گیربکس خودروهای واردشده با این موتور بیان می کنند، اما آیا واقعاً چنین شایعه ای درست است؟

 

نوشته های مشابه
یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

تقریباً از اواخر سال ۲۰۰۹ با ورود سوناتاهای NF به ایران موتورهای ۲۴۰۰ سی سی هیوندای نیز وارد بازار ایران شد و در سال های بعد این موتور بر روی خودروهایی مانند سوناتا YF، اپتیما TF، اسپورتج، سانتافه و… قرار گرفت و به طور وسیعی شاهد این موتور در خودروهای کیا و هیوندای موجود در بازار ایران هستیم.

آیا موتورهای ۲۴۰۰ سی سی کیا و هیوندای شبیه هم هستند؟

شرکت هیوندای حدود ۵۱ درصد سهام شرکت هیوندای را از سال ۱۹۹۸ در اختیار دارد و به همین دلیل، برخی از موتورهای به کار رفته در این دو شرکت کاملاً مشابه هم هستند و آن خودروها در نوع گیربکس، نوع آپشن و اتاق خودرو متفاوت اند. بنابراین موتورهای ۲۴۰۰ سی سی خودروهای با برند کیا و هیوندای تقریباً شبیه هم اند، فقط برخی از آن ها MPI هستند و برخی دیگر GDI.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

مشخصات موتورهای ۲۴۰۰ سی سی هیوندای و کیا چیست؟

موتورهای ۲۴۰۰ سی سی این دو برند دارای ۴ سیلندر هستند که هر کدام از سیلندرها ۴ سوپاپ دارند که از آن ۴ سوپاپ ۲ سوپاپ برای خروج گازهای حاصل از احتراق اند و دو سوپاپ دیگر برای ورود هوا و سوخت. توان خروجی این موتور در نوع تزریق سوخت چند نقطه ای ( MPI ) حدود ۱۷۷ تعمیرات آنلاین است و حدود ۲۲۷ نیوتن متر گشتاور تولید می کند. در نوع تزریق سوخت مستقیم ( GDI ) این موتور حدود ۱۸۸ تعمیرات آنلاین و حدود ۲۴۵ نیوتن متر گشتاور تولید می کند. به کار بردن واژه حدوداً به این دلیل است که این موتور بر روی خودروهای مختلف از نظر اندازه و کلاس اتاق نصب می شود و به همین دلیل ممکن است توان و گشتاور خروجی این موتور در خودروهای مختلف متفاوت باشد.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

همه خودروهایی که با این موتور در ایران موجود هستند تنفس طبیعی اند (Natural Aspirated)، اما در دو نسخه تزریق چندنقطه ای (MPI) و تزریق مستقیم (GDI) یافت می شوند. گیربکس های ۵ سرعته و ۶ سرعته بر روی آن ها قابل نصب اند و قابلیت این را دارند تا به یک خودروی دو دیفرانسیل را ساپورت کنند.

یاتاقان زدن موتورهای ۲۴۰۰ سی سی کیا و هیوندای به چه علتی است؟

طراحی این موتورها به گونه ای است که پمپ روغن (Oil Pump) آن به طور مشترک با بالانسر (Balancer) موتور در یک قطعه جمع می شوند و به صورت یکپارچه به فروش می رسند و نصب می شوند. بنابراین شما برای تعویض اویل پمپ یا بالانسر نمی توانید یک قطعه را جداگانه خریداری کنید بلکه باید کل قطعه را تعویض کنید.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

مشترک بودن این دو قطعه باعث می شود در صورت از کار افتادن هر کدام از آن ها به موتور آسیب جدی وارد شود و در نهایت، منجر به یاتاقان زدن موتور شود. به همین دلیل، شرکت های هیوندای و کیا در توصیه هایی که برای نگهداری موتور ارائه می دهند، ذکر کرده اند که حدوداً در هر ۱۵۰ هزار کیلومتر کارکرد موتور باید اویل پمپ و بالانسر موتور که در یک قطعه قرار دارند را تعویض کنید.

علت تعویض اویل پمپ و بالانسر موتور در هر ۱۵۰ هزار کیلومتر چیست؟

علت تعویض این قطعه این است که در حدود کارکرد ۱۵۰ هزار کیلومتر موتور، احتمال یاتاقان زدن بالانسرهای موتور وجود دارد. عمر مفید این قطعه در همین حدود است و بهتر است این قطعه تعویض شود، زیرا در صورت تعویض نشدن این قطعه و یاتاقان زدن آن، مجموعه اویل پمپ و بالانسر قفل می شود و به این ترتیب، عملکرد اویل پمپ متوقف می شود که به دنبال آن روغن به یاتاقان های موتور نمی رسد و کل موتور یاتاقان می زند.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

پس به طور کلی، علت یاتاقان زدن در کارکردهای بالای موتورهای ۲۴۰۰ سی سی هیوندای و کیا که به صورت نرمال کار کردند و نگهداری خوب و به موقعی از آن ها صورت گرفت این است که در ابتدا بالانسرهای یاتاقان می زنند و از کار می افتند، سپس در اثر از کار افتادن بالانسرها اویل پمپ از کار می افتد و موتور یاتاقان می زند.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

با توجه به گفته های بالا که کاملاً فنی اند مشخص می شود که شایعات درباره یاتاقان زدن بی مورد و بدون دلیل این موتورها بدون دلیل علمی و غیرفنی است و بهتر است صاحبان خودروهای هیوندای و کیا که موتور خودرویشان ۲۴۰۰ سی سی است نسبت به تعویض به موقع اویل پمپ و بالانسر موتور اقدام کنند تا دچار مشکلاتی مانند یاتاقان زدن موتور و تعمیر موتور نشوند و از هزینه های زیاد این مشکلات جلوگیری کنند.

علت یاتاقان زدن موتور ۲۴۰۰ سی سی هیوندای و کیا در کارکردهای پایین چیست؟

در برخی موارد دیده می شود که این موتورها در کارکردهای پایین تر از ۱۵۰ هزار کیلومتر (حدود ۸۰ هزار کیلومتر) یاتاقان می زنند و از کار می افتند علت بروز این مشکل استفاده از روغن های نامطلوب، نامناسب و با کیفیت پایین در این موتور است، زیرا استفاده کردن از روغن های با کیفیت پایین و نامناسب برای این موتورها باعث می شود روانکاری به خوبی صورت نگیرد و موتور یاتاقان بزند.

یاتاقان زدن موتور
یاتاقان زدن موتور

دلیل دیگر بروز چنین مشکلی این است که احتمال دارد کیلومتر خودرو واقعی نباشد و کم تر از مقدار واقعی را نمایش دهد، که در این صورت، شاید موتور خودرو در حدود همان ۱۵۰ هزار کیلومتر کارکرد خود باشد و به چنین مشکلی برخورده باشد.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری تعمیرات آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا